Tuesday, April 27, 2010

Cara Bina Blog Menggunakan BlogspotPelbagai cara boleh digunakan untuk mebina sesebuah laman blog sendiri samada menggunakan blogspot, wordpress, drupal, thumblogger dan banyak lagi. Kali ini saya terangkan bagaimana untuk mebina blog anda sendiri menggunakan blogspot.

Blogspot ini adalah salah satu perkhidmatan blog yang disediakan secara percuma oleh Google.Bagi memudahkan anda sila daftar keahlian anda dengan Google terlebih dahulu dengan mendaftarkan akaun dengan Gmail.

1. Jika anda belum ada akaun Gmail. Sila klik di sini untuk mendaftarkan akaun Gmail.Tetapi jika ada sudah memilikki Gmail akaun teruskan membaca tutorial di bawah.

2.Setelah mempunyai Gmail akaun sila klik di sini untuk membina akaun blog anda pula.

3. Klik "create your blog now".

4.Sila penuhkan maklumat yang diminta. Untuk e-mail address saya menggalakkan anda menggunakan e-mail gmail anda tadi. Lengkapkan borang ini dan klik tick pada "term of service" dan klik "continue".5.Masukkan nama blog anda, masukkan juga blog url anda (semak dulu url samada telah digunakan atau belum dengan klik "check availability" jika masih belum digunakan klik "continue".


No comments: