GURU-GURU ERT SEKOLAH MENENGAH ZON PKG BATU 38
18HB -19HB MEI 2009
Masyarakat Melayu sememangnya terkenal dan kaya dengan khazanah termasuk keindahan dan kreativiti dalam seni masak memasak atau penyajian makanan yang enak dan tiada tandingan.Pelbagai jenis makanan tradisional seperti lauk-pauk dan kuih-muih memang terkenal di kalangan orang Melayu dari pelbagai negeri di Malaysia,.Di Selangor contohnya terkenal dengan masakan Lontong dan pecalnya,di Terengganu terkenal dengan masakan Nasi dagangnya,di Negeri Sembilan terkenal dengan masakan asam pedas,Perak terkenal dengan tempoyak,dan begitulah dengan lain-lain negeri masing-masing mempunyai makanan tradisional tempatan yang sangat unik.
Menyedari hakikat ini,Pkg Batu 38 telah mengadakan satu bengkel khas bagi menghasilkan koleksi resepi- resepi masakan tradisional melayu dengan tujuan untuk mengekalkan dan memperkenalkan resipi masakan Melayu, terutama kepada generasi muda.Objektif utama bengkel ini adalah untuk menggalakkan peserta mengenal pasti kategori masakan-masakan tradisional setiap negeri di Malaysia,memberi kemahiran peserta memuat turun resepi-resepi tradisional melalui internet dan menghasilkan koleksi resepi-resepi masakan tradisional melayu.
Peserta bengkel merupakan guru –guru Ekonomi Rumah Tangga (ERT) sekolah –sekolah menengah bagi zon PKG Batu 38.Peserta telah diberi taklimat dan penerangan cara untuk mengakses maklumat melalui laman web-laman web yang boleh di explore dari internet.Peserta bengkel telah dibahagikan kepada 3 kumpulan dan setiap kumpulan perlu mencari maklumat atau bahan berdasarkan tajuk yang diberikan iaitu resepi kuih-muih tradisional melayu, resepi lauk –pauk tradisional melayu, resepi nasi dan mee .
Bengkel ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari GPM kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu dalam Pengajaran & Pembelajaran disamping dapat mempelbagaikan koleksi bahan khususnya dalam subjek ERT.
No comments:
Post a Comment